20 tips för journalistsamtal

20 tips för journalistsamtal Jag är en sådan där person som verkligen gillar föreläsningar och informativa sådana. Tidigare här i veckan så gjorde jag något som stack ut. Jag var med på en teoretisk föreläsning. Det gick mer eller mindre ut på att det fanns en ledare som hade en föreläsning som gav uppgifter som man sedan fick spåna på i mindre gruppen, I detta fall var det allt möjligt om journalister och deras yrke och sätt att arbeta. Summan av det jag fick ut blev en liten guide där jag tar upp 20 korta tips på vad man skall tänka på.

Just denna del är det framförallt personliga samtal det handlar om och på ett eller annat sätt skapa en yrkesmässig relation till denne journalist. Det är inte hellre konstigt att själv ringa upp en journalist eller be om att man kan mötas fysiskt istället och svara på frågorna då om man känner sig pressad och kan då även få lite tid att slappna av och samla information om det som journalisten skall fråga dig om.

Jag kommer nu dela upp detta i 4 delar i punktform och hoppas ni kommer lära er något och även kunna föra det vidare!

När Journalisten ringer
1. Anteckna direkt
Ta reda på journalistens namn, varifrån hon eller han ringer och vilka frågor journalisten vill ha svar på. Dessa punkter är något som alltid är bra att ha reda på så om den som ringer glömmer säga någon av punkterna. tveka inte att fråga. En annan sak du bör fråga med är också om han spelar in det du säger eller inte. Journalisten får nämligen inte använda det inspelade materialet för att fastställa en intervju senare annars.

2. Är du rätt person?
Fundera på den informationen du fått, vem är mest lämpad utifrån detta sammanhanget. Rör det något som du sitter med så kan du ta det men är det något som någon annan gör mer och är bättre på. Tveka inte och skicka vidare journalisten för att det skall bli en så bra intervju som möjligt. En person som sitter i styrelsen för Piratpartiet kanske inte har den informationen som en från Ung Pirat om det rör sig något evenemang dom håller i till exempel.

3.Be att få återkomma
Om du känner dig osäker kan du alltid be om att få återkomma om sådär en 15 minuter eller något. Så du hinner samla dig, eventuellt få ihop lite information eller ta reda på vem som är bättre på ämnet så det blir en bättre intervju. Alternativt om möjligheten finns, använd dig av en partikamrat som bollplank och spåna på idéer tillsammans om det är så att ingen kan ta det än du. Bättre en lite sämre intervju än ingen alls!

Inför en bokad intervju
4. Tänk igenom målgruppen
Tänk igenom vad du vill ha sagt och till vilken målgrupp. Att prata om Fildelningsfrågor när det är en intervju om integritet är inte det bästa. Men detta kommer jag lite senare till. Tänk även på att Journalisten är bara mellanhanden, aldrig målgruppen. Bara för att Journalisten säger att han eller hon förstår innebär det inte att Personen som läser intervjun i tidningen till exempel förstår det. Det är läsarna som är det viktiga!

5. Bestäm vad du vill säga
Inför en bokad intervju eller debatt till och med. Det är fullt okej och nästan ett måste med ett fint papper där du stolpar upp vad du skall säga och inte säg. Vilka är de budskapen du vill lyfta fram? Hur skall dom framföras, på ett slagaktigt sätt eller informativt och metodiskt, vad passar bäst i sammanhanget? En intervju för en motdemonstration för en lag eller dylikt behöver bra mycket mer slag i än en där man berättar om ett evenemang man har då det skall låta trevligt och inbjudande. I en normal intervju är runt 3 budskap en lagom del.

6. Gör testintervju
Har du möjlighet innan intervjun att gå igenom vad du vill få fram med någon, berätta för dom som ett föredrag. gör detta! det hjälper när du sedan har ”the real deal”. Du vet ämnet, be vännen fråga frågor. Du kan behöva svara på vissa frågor som du själv inte tänkt på och det är bra att få en övning här också!

7. Välj en lämplig plats
När det kommer till bokade intervjuer så är det väldigt viktigt med miljön runt om. Att träffas ”ute i verkligheten” kan vara mycket trevligare än på något kontor eller dylikt. Det ger en öppnare del. speciellt som politiker. Det som kan vara viktigt här är. Kommer det en fotograf? Se till att ha något som passar. Jag själv blev utsatt för detta inför valet 2010. Jag bestämde då träff utanför stadshuset vilket gjorde att bilderna blev väldigt passande.

Under intervjun
8. Ha med en observatör
Finns det möjlighet och tid till det ha med en observatör som kan sitta med dig. Han behöver inte yttra sig men det är bra att han sitter med. Eventuellt om det är något enstaka som blir knasigt kan han fylla i men det händer sedan. Det observatören är till i grunden är att han sedan efter intervjun kan gå igenom med dig vad han tyckte. Gjorde du bra ifrån dig, vad gjorde du mindre bra, vad kan du göra bättre nästa gång?.

9. Bli inte ett intervjuoffer!
En jätteviktig punkt! Berätta gärna för journalisten redan innan vad du tycker är viktigt att få sagt och inte. Det är du som skall bli intervjuad om ett ämne. Se mer journalistens frågor som inbjudningar att framföra ditt budskap än något som måste besvaras till punkt och pricka.

10. Överskatta inte förkunskaperna
Du kan nästan alltid mer om ämnet än vad journalisten kan. Därför bör du alltid förklara vissa saker för säkerhetsskull. misstolkningar i intervjuer är inte en bra sak. Men om du tänker på det jag nämnde i punkt 4 så skall detta inte vara något större problem.

11. Formulera dig nyhetsmässigt
Journalister har en stor tendens att ta med det som du säger i början av intervjun och lämna det du säger precis innan den avslutas. därför är det viktigt att du börjar då med det viktigaste budskapet. Det är trots allt din åsikt han vill veta. Frågorna kan dras vinklas så du får in huvudbudskapet först och då får ett bra resultat!

12. UNDVIK ATT SÄGA ”INGA KOMMENTARER”
Detta är död när det kommer till intervjuer. speciellt sådana som är politiska. Det ger extrem misstro och kan visa på inkompetens vilket är det sämsta som kan hända. Förklara istället varför du inte väljer att svara på frågan. Be att få återkomma om det är nödfall.

13. Prata inte off the record
Som jag nämnde på punkt 4 så är det viktigt att tänka på vilken målgrupp som det skall vara till. Naturligtvis är det då bäst att helt enkelt prata om det du kan stå för. Inte segla ut på öppet vatten. En öppen dialog som tål dagsljus vinner i längden helt enkelt!

14. Tala sanning ,Spekulera inte
Precis det jag nämnde på punkt 13 så skall man säga saker man kan stå för. En lögn kan upptäckas väldigt lätt och även en felaktig spekulation. Att prata om det du känner dig säker på är en sak som är bra. Var inte rädd att säga ”jag vet inte” dock är det väldigt bra att du hänvisar vidare att du har en partikamrat som är mer säker på det området och att journalisten eventuellt kan få ett kort formulering av honom. Även journalisten känner till att alla kan inte veta och vara expert på allt. Detta Här är det även bra att hänvisa till punkt 2.

15. Köp dig tid
Det kan anses fult men det är något som alla gör och är en bra sak att göra. Ibland känns huvudet helt tomt på svar eller så finns nervositet att du inte kommer på vad du skall svara. Vinn tid genom att upprepa själv frågan högt. ”om det påverkar .. jaha,” eller ställ frågan hur menar du, Kommentaren ”kan du upprepa frågan” kan vara ett bra verktyg då men då får det inte vara precis tyst runt om er.

16. Ta om i en inspelad intervju.
Våga be om att få ta en ny tagning om du blir missnöjd med ett svar som du gett. Alla gör fel ibland och det brukar respekteras så länge du inte har en makthavare som gillar att göra narr av partiet eller politiken eller vad det nu är du blir intervjuad av. Kvällspressen brukar vara duktiga på makthaveriet.

Efter intervjun
17. Slappna absolut inte av för tidigt
Intervjun är inte klar förrän du och journalisten skiljs åt. att småprata om det du sagt under intervjun innan ni skiljs är inte bra eftersom det är ett utsago från dig kan journalisten ta med det också. Här är dock ett väldigt bra tillfälle att annonsera och berätta för journalisten om någon eventuell aktivitet ni har, Kommer det komma en demonstration berätta om den. Bjud in dom. Media är alltid positivt! att vara synliga visar på att man bryr sig om allmänheten.

18. Be att få läsa citat
Du kan få läsa eller göra de citat som en skrivande journalist tänker använda. Utnyttja den möjligheten då och känns befogat. Men formulera det som ett erbjudande, inte som ett krav. Det kan bara få negativ effekt. Tänk på punkt 16.

19. Ge gärna positiv återkoppling Om resultatet blev bra i tidningen eller tv om det är så Skicka ett mail och faktiskt berätta att du tycker sådant. Om möjlighet kan du även i samma vända berätta om uppföljningsmöjligheter som till exempel saker som händer. ev. en till intervju. Be dom återkomma om dom har fler frågor om ämnet i framtiden. ge dom kontaktuppgifter.

20. undvik negativ återkoppling Om artikeln innehök sakfel eller vinklades till en nackdel. Låt någon utomstående bedöma om det är värt att påpeka detta för journalisten. oftast är skadan mindre än man själv bedömer då man verkligen har det inmatat i hjärnan hur man SJÄLV menar.

Och med det så avslutar jag. har ni frågor så ställ dom. Annars tackar och hoppas det kommer till användning!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: